Young Adult – en genre for sig

youngadult_lovebooks

Når jeg læser, er det for det meste bøger i genren Young Adult eller ungdomsbøger. Det giver selvfølgelig meget god mening for mig at læse bøger i denne genre, da jeg er 17 år gammel. Men ungdomsbøger, som også ofte bare betegnes YA, er ikke kun bøger, der kan læses af unge i alderen 12-19 år.

I YA-bøger møder man ofte en hovedperson, som er 16-18 år gammel. Denne hovedperson udsættes for en række problemer, der skal løses – ligesom i så mange andre bøger. Et kendetegn ved hovedpersoner i YA-bøger er tit, at de har, har haft eller får problemer i hjemmet, der på sin vis tynger. Derfor er det ofte let for mange unge at identificere sig med hovedpersonen.

I YA-bøgerne er der ofte en udvikling, ikke kun i historien men også hos hovedpersonen selv. For ligesom ungdommen og teenageårene går ud på at finde sig selv og udvikle sig, går hovedpersonerne i YA-bøger også igennem udvikling og prøver på at finde sig selv.

Hvad man også tit finder i YA-bøger er kærlighed. Meget af det endda! Hvad end hovedpersonerne ved det eller ej. En meget typisk ting i YA er den hyppigt omtalte kærlighedstrekant eller trekantsdramaet. Men trekanter er dog ikke de eneste kærlighedsfigurer vi ser inden for YA, da mange bøger, ofte nutidige kærlighedsromaner, bare tager udgangspunkt i mødet med den eneste ene. Her kan blandt andet nævnes Anna og det franske kys af Stephanie Perkins.

YA-bøger har gjort et stort fremskridt i bogverdenen i de seneste par år. Der bliver skrevet flere og flere. Der bliver flere og flere læsere. Hele YA-verdenen vokser og vokser.

Og det ELSKER jeg! At YA-bøger i sidste par år har fået mere opmærksomhed har åbnet en ny verden op for mange unge (og andre læsere). Jeg begyndte selv at blive en læsehest, da min veninde lånte mig ”Dødsspillet” af Suzanne Collins (også kendt som ”The Hunger Games”) og sagde, at det var et must-read! Jeg læste den, og inden længe havde jeg slugt hele trilogien. Dette førte til endnu flere bøger i samme genre, og min bogreol voksede hurtigt. YA-bøgerne åbnede en helt ny verden for mig.

YA-bøger er dog ikke kun for teenagere eller unge. Alle kan læse bøger i denne genre. For nogle indebærer læsningen af YA-romaner en udfordring – at møde personer og situationer som de ikke oplever selv (såsom dét at være teenager igen).

Mange YA-romaner er kendetegnet ved, at de finder sted i andre verdener. Verdener i fortiden, verdener langt ude i fremtiden, overnaturlige verdener. Det betyder derfor, som mange læsere af YA helt sikkert også elsker, at man kan se bort fra hverdagen, når man læser. Man hopper ind i en helt ny verden langt fra hverdagen, og man kan derfor glemme alt om hverdagsproblemer, mandage eller bare hårde tider, når man åbner en YA-bog op og springer ind i dennes verden.

YA-bøger er en genre for sig, men åbner derudover også op for en del andre undergenrer. Dette kan være vampyrer, dystopi, nutidig, kærlighed – ja egentlig alt hvad hjertet begærer. Man kan derfor bevæge sig bredt inden for denne genre, men stadig få de typiske kendetegn som en ung hovedperson, udvikling, og et problem der skal løses. Så selv om Young Adult bøger, ifølge navnet selv, henvender sig til den yngre generation, kan den læses af alle, der har interessen. YA-genren vokser jo hele tiden, og man kan derfor helt sikkert finde præcis dén bog, der passer til én.

YA-bøger er svære at beskrive, svære at definere, men én ting er sikkert; YA-bøger åbner op for en ny verden. Uanset om man er ung, og læser en bog der foregår i en helt ny verden fyldt med magi eller mysterier, eller om man har forladt teenageårene og gennem bøgerne genoplever en verden, man troede, man havde glemt, så kan man altid finde sikkerhed med en god YA-bog.

Rikke Udall-Ekman er gæsteblogger på LOVEBOOKS og deler til daglig boganbefalinger på sin Instagram-profil @booknerdis.

About Rikke Uldall-Ekman

Gæsteblogger. Deler til daglig boganbefalinger på sin Instagram-profil @booknerdis


Skriv et svar

YOU MAY LIKE
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address