Jane Austens ironi

prideandprejudicestart

Jeg ved, jeg ikke er den eneste, der elsker indledningen til Stolthed og fordom. De ord er efterhånden blevet ikoniske, og mange ved med det samme de ord bliver sagt, at vi er i Austens univers.

Jeg synes, det er ret modigt at starte en bog med en ironisk bemærkning. Både fordi det på den ene side giver en ide om, hvordan resten af bogen vil være, men også fordi der på den anden er en chance for, at nogle ikke vil opfange ironien og tage det mere bogstaveligt.

Indledningen lyder i mine ører som noget, Mrs. Bennet kunne finde på at sige, og i bogen lærer man hurtigt ikke at tage Mrs. Bennets ord for gode varer. Jeg var så heldig at se en opsætning af Stolthed og fordom på et teater, da jeg var på ferie i Dublin. Her havde de valgt at starte stykket med den berømte indledning. Skuespilleren i rollen som Mrs. Bennet sagde de berømte ord i en voiceover, hvilket for mig understøttede, at de ikke er seriøst ment men derimod ironisk.

Min oplevelse på teateret, foran fjernsynet og som læser fik mig til at tænke på, at der er stor forskel på opfattelsen af ironi på skrift og i ”virkeligheden”, hvor vi har stemmeleje og ansigtsudtryk til at guide os.

Pride-and-Prejudice--1995--pride-and-prejudice-562985_1024_576Indledningen er også gengivet i BBCs mini serie fra 1995 med Jennifer Ehle og Colin Firth i rollerne som Elizabeth Bennet og Mr. Darcy. ”For a single man with large furtune must be in want of a wife” siger Elizabeth i en af de første scener. Tonen og Jennifer Ehles ansigtsudtryk gør det klart, at hun ikke mener det seriøst og rent faktisk gør grin med sin mor. Austens ironiske pen bliver overført til Elizabeth i serien. Kort efter den ironiske indledning, er Mr. Darcy offer for Elizabeths ironi under det andet bal, ”Mr. Darcy is all politeness”.

BBC har i deres filmatisering af Stolthed og fordom virkelig formået at fastholde Austens ironi og hendes til tider kritiske syn på samfundet, dets intriger og mennesker. Det kan være svært at holde ved de ting i forvandlingen fra bog til film og tv. Måske det er derfor, at alle ikke finder Austens ironi ligeså tydelig, som jeg gør.

Hvad synes I om Austens ironi? Hvor finder I den mest tydelig? Og er I også stødt på dem, der ikke ser ironien?

Nina Sanderhoff Hansen er gæsteblogger på LOVEBOOKS.Skriv et svar

YOU MAY LIKE
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address