Jane Austen – min store inspiration!

janeausten lovebooksJeg er nok det, man kan betegne som en Jane Austen-newbie. Jeg har først lige læst min tredje Jane Austen-roman og kan derfor nu sætte flueben ved Stolthed og fordom, Emma og Overtalelse. Jeg så filmatiseringen af Stolthed og fordom for mange år siden, men jeg havde aldrig rigtig fået læst bogen. Det var også noget af en udfordring, da jeg hoppede ombord i den på originalsproget. For selvom jeg har meget stærke engelske kompetencer, så er det at læse en bog fra 1800-tallet, ikke noget jeg har gjort så meget i og derfor en stor omstilling. I januar læste jeg Emma af Jane Austen og denne gang på dansk. Jeg gav oversættelse en chance, og det har jeg ikke fortrudt. Det var en befrielse at kunne overgive sig til historien, i stedet for at skulle bruge tid på at arbejde med sproget. At kunne læne sig tilbage og blot nyde historien.

Jeg har derefter også læst Overtalelse på dansk, og jeg har en plan om at læse alle Jane Austens romaner på dansk og derefter genlæse dem på engelsk.

Men hvordan har det så været at læse Jane Austens romaner? 

Jeg har for det meste læst moderne chick-lit, og jeg havde nok aldrig troet, at en bog fra 1800-tallet kunne være noget for mig. Jeg har før kæmpet med det lidt ældre sprog og følt, at forfatteren skrev en tekst, der overhovedet ikke var henvendt til mig over 200 år efter. Men sådan har det ikke været med Jane Austen. Det kunne i og for sig sagtens have været i sidste uge, at hun satte det sidste punktum og sendte mig bogen. For selvom datidens problematikker ligger så umådeligt langt fra nutidens HTH-køkkener og Bilka samlekort, så bruger Jane Austen omgivelserne som en kulisse og ikke som det dybe i sine historier. Det handler om så meget mere end 1800-tallet, og Jane Austens evne til at tryllebinde læseren i hendes skønne kærlighedshistorier, får kulisserne til at finde sig til rette på det helt rigtige niveau. Som en del af historien men ikke som dens styrende del.

Og den kærlighed som man får at føle i Jane Austens romaner, og som opstår og omfavner personerne og hele historien, fænger med sådan en kraft, at jeg desværre må sige til de fleste nutidige forfattere, at de må se sig slået hjem.

Men ikke nok med at Jane Austens bøger har ramt et helt særligt punkt i mit hjerte, så har de også åbnet en dør af muligheder for at undersøge andre af de gode kærlighedsklassikere fra 1800-tallet. Jeg glæder mig til at opleve flere forfatteres syn på kærlighed og længsel uden at det indeholder villa, Volvo og Snapchat.

jane austen 2 lovebooksSå når jeg en gang i mellem bliver spurgt om, hvilken forfatter jeg helst vil møde, så er mit svar umiddelbart altid Jane Austen. Jeg ville ønske, jeg kunne møde den skarpe kvinde bag de fængende ord. Kvinden med så stort et hjerte at hun har kunne rumme evnen til at bidrage til verdens skønhed. Hun er et forbillede, og hendes bøger er læseoplevelser jeg altid vil huske. Hun er så inspirerende! Jeg ønsker selv en dag at kunne skrive en af de lyserøde, søde, underholdende og forhåbentlig fantastiske historier, men jeg tør ikke tro på, at jeg nogensinde når Jane Austen til sokkerne. Hun er en liga for sig selv og en af mine yndlingsforfattere.

 

Nena Funk Skov er gæsteblogger på LOVEBOOKS, og blogger til daglig på sin egen blog Nenaskov.Skriv et svar

YOU MAY LIKE
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address