Hop om bord på toget: Islas guide til Barcelona

“Hvor vil du gerne hen?” spørger han. “Sig et sted, du aldrig har været før.”
“Barcelona.” Jeg er overrasket over, hvor hurtigt jeg kom på et svar.
Josh er mindre overrasket. “Hvorfor?”
“Gaudí.”
“Arkitekten?” Selvfølgelig ved min kæreste, hvem Antoni Gaudí er. Han var en modernist, beundret af alle slags kunstnere.
“Jeg så hans værker i et gammelt National Geographic. Det så nærmest magisk ud. Jeg har aldrig set noget lignende, ikke i virkeligheden. Men måske er det dumt, måske er det for turistet –“
“Nej. Det er perfekt. Det ville også være første gang for mig.”

Isla og jagten på lykke af Stephanie Perkins

readalong03

Stephanie Perkins’ bøger er ikke blot charmerende kærlighedshistorier. Bøgerne er også fyldt med smukke stedsbeskrivelser. Anna og det franske kys tog os med på en rejse fra Amerika til Paris igennem smalle gader og ind i gamle boghandler, Eiffeltårnet og Notre Dame. Lola og naboens søn tog os med til det hippe og solrige San Francisco med seje indie-pladebutikker, rockspillesteder og stejle veje med smukke navne. Og Isla og jagten på lykke strækker sig fra New York til Paris til det fortryllende Barcelona.

I Isla og jagten på lykke springer Isla og Josh på et tog fra Paris til Barcelona, og sammen udforsker de byen i 24 vidunderlige timer. Isla har en liste over ting, hun gerne vil se, og selvom det regner, løber hun og Josh fra sted til sted for at se, nyde og opleve det hele. Du kan følge i Islas fodspor her, for vi har sammensat en lille Barcelona-guide ud fra Josh og Islas oplevelser.

Det første møde med Barcelona

la-terrasseLa Pedreras tagterrasse er berømt. Den er fyldt med underlige, store og tunge skorstene. Nogle af dem ligner gigantiske isvafler, andre ligner soldater i middelalderlige hjelme. Turister marcherer op og ned ad Escher-agtige trapper, rundt og rundt om skorstenene med paraplyerne bumpende ind i hinanden. De er ligesom både på havet..

Casa Milà, også kaldet La Pedreras, er den spanske arkitekt Antoni Gaudís sidste civile bygningsværk. Casa Milà blev designet og bygget i årene 1906-1910 og er særligt kendt for sin tagarkitektur, hvor udsmykkede skorstene tårner op side om side mellem imponerende gangpartier.

Casa Milà er det første syn, der møder Isla og Josh, da de stiger ud af deres taxi på Barcelonas gader, og Islas begejstring er slet ikke til at skjule. Hun er lykkelig over at være der sammen med Josh.

Casa Milà ligger på Provença, 261-265, 08008 Barcelona.

Dragens ryg

Fachada-smallVi står på den anden side af gaden over for Casa Batlló, endnu et mesterværk af Gaudí. Facaden er dækket af keramiske mosaikmønstre – aqua og kobolt, rust og guld – i grove, skindagtige mønstre. Og det har endnu en spektakulær tagterrasse, en vild hvælving af metalliske fliser, der ligner ryggen på en mægtig drage. Jeg kan endnu bedre lide denne bygning.

Det næste punkt på Josh og Islas liste er Casa Batlló. Casa Batlló er en berømt bygning, der ligger i midten af Barcelona, og som er endnu et af Antoni Gaudís berømte mesterværker. Det er en nyrenovering af et tidligere bygget hus, og det blev redesignet i 1904 af Gaudí. Bygningens kaldes “Casa dels ossos” af de lokale, hvilket kan oversættes til “Knoglernes hus”. Bygningens struktur minder også lidt om knogler – og Isla sammenligner dets tag med en drageryg.

Josh og Isla står sammen og beundrer Casa Batlló, og inden de går videre fortæller Isla Josh, at det lille kors på tagets ryg skal forestille Sankt Georgs lanse, som blev brugt til at besejre dragen. Sankt George var den lokale helgen i Gaudís hjemby, og myter fortæller om, hvordan han efter sigende skulle have slået en drage ihjel. Det er den myte, som nogle tror, Gaudís bygning refererer til.

Casa Batlló ligger på Passeig de Gràcia, 43, 08007 Barcelona.

 

Den mægtige kirke

52544190e8e44eff020006cf_ad-classics-la-sagrada-familia-antoni-gaudi_sfpassio-908x1000Casa Battló er en drage, men Sagrada Família? Den er et monster. Den vil have mig til at krybe sammen. Den vil have mig til at græde. Den vil redde min sjæl fra helvede. Gaudí begyndte sit arbejde på denne kirke i slutningen af det nittende århundrede, men den bliver ikke færdig før om mindst ti år. Den strækker sig dobbelt så højt op som de højeste katedraler i Frankrig. Den ligner et fantasislot – vådt sand, der drypper gennem fingrene, skarpt og blødt på én gang. Skinnende arbejdslamper er overalt, og arbejdere vandrer omkring dens massive spir i farligt høje kraner.”

Da Isla og Josh når til Sagrada Família får Isla næsten et chok over bygningens skønhed. Også Josh bliver overvældet, og de to må holde en mindre pause for, at han kan nå at lave en skitse af den mægtige kirke. Isla henter en paraply og holder den over Josh, så hans tegning ikke bliver våd. Hun venter tålmodigt på ham, imens de sammen beundrer bygningsværket.

Sagrada Família betragtes som Antoni Gaudís mesterværk. Bygningsværket stammer fra 1800-tallet, og Antoni Gaudí blev først sat på projektet i 1884, efter uoverensstemmelser mellem den originale arkitekt og foreningen som stod for bygningsværket. Gaudí ændrede designet fuldstændig og arbejdede på projektet i over 40 år og indtil hans død i 1926. Den katolske kirke er et omfattende bygningsprojekt, der først forventes færdiggjort i 1926.

Sagrada Família ligger på Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona.

 

På toppen af Barcelona

Parc-GuellVi er ikke bare på toppen af den sidste bakke. Vi er på toppen af Barcelona. Byens virvar strækker sig så langt, som øjet rækker; skarpe rektangler i brune, grå, gule og røde farver. Sagrada Família tårner sig op over det hele med sine spir og byggekraner, men lige under os er der en tilsyneladende endeløs sti, der snor sig gennem et middelhavslandskab. Parc Güell.”

Det sidste sted på Josh og Islas besøgsliste er Parc Güell. Parc Güell er en offentlig park, der består af grønne områder og arkitektoniske elementer. Parken blev bygget i årene mellem år 1900 og 1914 og blev også designet af Antoni Gaudí. Parken havde første officielle åbningsdag i 1926.

Portnerboligerne i Gràcia symboliserer eventyret om Hans og Grethe, og parken er fyldt med surrealistiske og eventyrlige bygningsværker. Efter sigende indeholder parken også verdens længste bænk, der bugter sig i farverig keramikmosaik på platformen ovenfor parken.

Isla og Josh befinder sig på bænken med udsigt over hele Parc Güell og en stor del af Barcelona. Der er fredfyldt, smukt og stille – og de har tid til at nyde udsigten, forelskelsen og hinanden, inden de hånd i hånd løber tilbage til deres hotel.

Parc Güell ligger på Carrer d’Olot, s/n, 08024 Barcelona.

Jeg tager mine ting, han tager mig i hånden, og så sprinter vi ned ad den smalle sti. Vi griner, fortabt i lykke. Vi løber ned, ned, ned, og jo længere vi når, jo mere proppet bliver parken. Vi styrter gennem et område, der ligner en grotte – perfekt sted at kysse, komplet med en klassisk spansk guitarist – men at kysse er ikke længere nok. Vi kommer forbi Gaudí skulpturer, Gaudí-bygninger, Gaudís berømte firbensspringvand, men vi ænser dem knapt nok, mens vi suser forbi. Vi har kun blik for hinanden.


 

ItemImage

Isla og jagten på lykke er den sidste bog i Stephanie Perkins’ søde ungdomstrilogi om Anna, Lola og Isla. Bogen handler om Isla, som i tre år har haft et crush på den indadvendte tegner Josh, som hun går i klasse med på School of America i Paris.

I sommerferien møder hun ham tilfældigt på Manhattan, og romantikken begynder at blomstre. Men i løbet af skoleåret er både hun og Josh dog tvunget til at konfrontere de udfordringer, som alle unge par må gå igennem: familiedrama, usikkerhed omkring ens valg for fremtiden og risikoen for at blive adskilt.

Med New York, Paris og Barcelona som baggrund byder denne søde og fantastiske historie om ægte kærlighed også på et gensyn med de elskede karakterer Anna, Étienne, Lola og Cricket fra bøgerne Anna og det franske kys og Lola og naboens søn.

Du kan købe bogen hos din boghandler eller hos Saxo.com.

Er du vild med Stephanie Perkins? Læs også om vores guide til Paris og Anna og det franske kys her eller vores guide til Lola og naboens søn og San Francisco her.Skriv et svar

YOU MAY LIKE
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address