Gensyn med ‘Fornuft og følelse’

Sister act: Emma Thompson and Kate Winslet in the 1995 film of Sense and Sensibility.

Da jeg så, der var kommet en læseprøve på Fornuft og følelse, var jeg nødt til at læse den! Jeg er vild med Jane Austens bøger, men jeg må indrømme, at det nok er ved at være år siden, jeg læste lige denne bog sidst. Så det var jo på tide! Derudover var jeg meget imponeret af Vibeke Houstrups oversættelse af Stolthed og fordom, så jeg var meget spændt, da jeg gik i gang.

Og jeg blev ikke skuffet. På god Austen-manér bliver der lagt ud med at karikere nogle af den slags mennesker, der får en til at krumme tæer. Og når man næsten ikke tror, de bliver værre, så gør de. Det er lidt forfærdeligt, at man kan genkende den slags typer – men Austens beskrivelse af dem sidder, som sædvanligt, lige i skabet.

Mødet med de to søstre som vi følger mest i bogen, Elinor og Marianne, var noget af det, jeg glædede mig mest til. Mariannes frembrusende følelser og meninger burde ikke komme bag på mig, jeg har læst bogen og set filmen (flere gange), men det gjorde de alligevel. Hun nærmest springer ud af siderne. Modstykket til Marianne er storesøsteren Elinor, der er mere stilfærdig. Det er ikke svært at spotte, at Elinor repræsenterer fornuft og Marianne følelser. Men vi ved jo godt, at alt ikke er som det ser ud, og at man ikke skal dømme hunden på håret, så hvor længe det holder stik vil tiden, eller rettere kapitlerne, vise.

Jeg glæder mig utrolig meget til at læse videre til marts. Jeg elsker at befinde mig i Austens univers, og Vibeke Houstrups oversættelse fanger virkelig noget særligt, så man er ikke skuffet. Nu tror jeg, at jeg vil gå ud og sætte lidt te over og så måske sætte min Fornuft og følelse dvd på, så jeg kan blive i Austens univers lidt længere.

Find læseprøven her.

Nina Sanderhoff Hansen er gæsteblogger på LOVEBOOKS.Skriv et svar

YOU MAY LIKE
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address