Clueless: Jane Austen i nye klæder

Jeg elsker Jane Austen, og jeg elsker alt, hvad der har med Jane Austen at gøre! Om så det er Austens egne værker, filmatiseringer (Emma Thompsons filmatisering af Fornuft og Følelse er en af mine favoritter), Mini-serier (BBC’s Stolthed og Fordom er uovertruffen), bøger/film om Jane Austen selv (Becoming Jane med Anne Hathaway i rollen som en ung Jane Austen), bøger/film om andre, der også elsker Austen (Jane Austen Book Club og Austenland er fantastiske) og nutidige genfortællinger af Austens romaner (som f.eks. Bridget Jones’ dagbog). Men nu er det trods alt Emma-måned her på LOVEBOOKS, og i den anledning vil jeg gerne snakke lidt om filmen Clueless.

clueless Emma Jane Austen

Af alle Austens heltinder har jeg haft sværest ved at sætte mig i Emmas sko. Men i reinkarnationen Cher Horowitz blev det på en eller anden måde lettere, og jeg kunne bære over med hende og ryste lidt på hovedet af hendes handlinger (og ja, jeg har måske været lidt for hård ved Emma – måske det er på tide, at jeg giver hende en chance til?). Måske er det fordi, Cher er fra min egen tid, at jeg nemmere kan nemmere forholde mig til hende og hendes fejl. Derudover er det svært at stå for hendes charme, når hun leger Kirsten Giftekniv overfor sine to lærere.

clueless - 2

Man kan sige mange ting om Clueless og fokuseringen på det ydre (jeg var selv vildt forelsket i Chers klædeskab), men jeg synes også, at det er værd at nævne, at vi i Clueless ser piger tale åbent om sex uden nogen form for tabusering, at de åbenlyst står fast ved deres værd og ikke nedværdiger sig for at få drengenes opmærksomhed, og at Cher kæmper imod Eltons seksuelle tilnærmelser.

clueless - 3

Der er mange grunde til at elske Clueless, og jeg faldt selv over en ny forleden – et meta-element, der først blev meta seks år efter Clueless kom ud i 1995. Scenen (eller nærmere musikken) efter Cher bliver konfronteret med Tais crush på Josh, da hun går rundt i Beverly Hills og undrer sig over, hvorfor det går hende på (med lidt let shopping) leder tankerne imod en anden Austen-filmatisering. En filmatisering af en nutidig genfortælling af Stolthed og fordom, som de fleste af os elsker. Hvis du ikke allerede har gættet det, så taler jeg om Bridget Jones’ dagbog.

clueless - 4

Hvem kan i dag høre sangen ’All By Myself’ uden at se Bridget for sig? Jeg kan i hvert fald ikke. Jeg tror, jeg vil gense Clueless igen (igen!) i aften, og så må jeg hellere give Emma en chance til! Og så vil jeg lige efterlade jer med Josh, for hvem kan ikke bruge lidt mere Paul Rudd i sit liv?

clueless - 5

Nina Sanderhoff Hansen er gæsteblogger på LOVEBOOKS.Skriv et svar

YOU MAY LIKE
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address